Прессъобщение (22 ноември 2019)

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“ със съдействието на Община Варна организира 24-та национална конференция „България в световната история и цивилизации“, която ще се проведе на 23 и 24 ноември 2019 г.

Започваме в навечерието на конференцията, когато на 22 ноември (петък) от 18 ч. в Артсалона на Радио Варна ще представим книгата на Мариана Мелнишка и Александър Геров „Къщите още говорят“. Това е продължение на книгата им „Къщите говорят“, която беше повод за срещата ни на Пролетната конференция през 2017 г. при много голям интерес на варненската аудитория. Още 360 забележителни къщи в 18 града на България, включително и Варна, разказват историите на своите създатели и обитатели във втория том. Срещата ще бъде водена от популярния изследовател на архитектурното наследство Християн Облаков, едно от лицата на нашата конференция.

govoryat

Форумът започва на 23 ноември в 9,30 ч. в Пленарна зала на Община Варна, която за поредна година е домакин на събитието. По традиция в началото ще звучат емоционално зареждащи български патриотични песни в изпълнение на варненския хор „Морски звуци“. Програмата включва широка хронологична и тематична палитра от доклади в областта на археологията, историографията, етнологията. Повечето автори са утвърдени изследователи, спечелили интереса и доверието на варненската аудитория. Включват се и млади историци от музеи и архиви, докторанти и студенти, което говори за приемственост и жизненост на този форум и радва неговите организатори. Акценти в програмата тази година са няколко теми, свързани с кръгли годишнини на важни събития и личности от българската история: 140 години от създаването на Военноморския флот, 140 години от основаването на дипломатическата дейност след Освобождението, 100 години от Ньойския договор, кръгли годишнини от рождението на братя Шкорпил и др.

Вниманието на изследователите е привлечено от проучвания, свързани със световно известния халколитен Варненски Некропол. Ще бъдат представени идейни концепции на студенти от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет, които разглеждат проекти за социализация на този археологически обект и превръщането му в туристическа дестинация. Проект за възстановяване на цялостен комплекс „Златният Некропол“ ще предложат д-р Веселина Вачкова и Йордан Детев. Гл. ас. д-р Владимир Славчев от РИМ Варна ще представи резултати от проучванията на археологическия обект „Варненски Некропол 3“. Още интересни данни за заснемането на началните разкопки на „Некропол 1“ при откриването му ще научим от доклада на Донка Николова, гл. експерт в Държавен архив – Варна за документите във фонда на арх. Камен Горанов.

В края на съботната програма нашият редовен и очакван автор Стоян Райчевски ще представи новите си проучвания във връзка с Ньойския договор и неговите актуални аспекти. След него ще ни гостува екип на Военния телевизионен канал, когато ще бъде показан новият документален филм „Тутраканската епопея“ от поредицата филми за участието на България в Първата световна война. В представянето му ще видим Мария Цветкова, зам. директор на Информационния център към М-во на отбраната и режисьор на филма, също и неговия сценарист Радослав Симеонов, експерт в министерството.

Неделният ден продължава с презентация на фотоизложбата на Владимир Спасов „Черноморските фарове“, гостувала във Варна през тази есен. С интерес очакваме  темата „Подводни културни туристически маршрути в западната част на Черно море на доц. д-р Преслав Пеев от Инст. по океанология – Варна. Отново ще ви срещнем със Спас Мавров, един от най-добрите изследователи на колобърството и тангризма у нас, по темата за древния слънчев календар на българите. В невероятната атмосфера на Рила планина ще ни пренесе за пореден път големият приятел на нашата конференция Страхил Гювийски, експерт в Национален парк Рила, с разказите и легендите на своята „Малка книга за Кабул“. „Непознатите братя Шкорпил“ е проектът с новаторски характер, който ще представят Наталия Енева, уредник в МК „Аладжа манастир“, и инж. Петър Атанасов, IT-специалист в РИМ-Варна. Докладът на Павлинка Дякова от Шумен, която е сред учредителите на нашето сдружение, е посветен на 95 години Археологическо сдружение „Българска старина“ – продължение на темата за началото на археологическите проучвания у нас. Етнологът д-р Росен Гацин, преподавател в СУ и  водещ на форума, ще говори за делото на големия български учен Димитър Маринов, основател на Етнографския музей при БАН. Актуалната тема за съвременните демографски проблеми е предмет на изследването на проф. д.ик.н. Пенка Найденова, доц. д-р Геновева Михова от Центъра за демографски изследвания и обучение.

Милена Драгнева от ИМ – Провадия се включва с доклад „Обредните хлябове и техните символи“. Художникът Славян Стоянов продължава проучванията си за символиката в българските шевици, този път те свързани със свастиката. Психологически аспекти на темата „Народните вярвания за змея в българската народна поезия“ ще представи Свилен Лапаков.

Варненската Фондация „Българин“ има широка благотворителна дейност в подкрепа на опазване на фолклорното наследство, като със събраните средства финансира купуването на музикални инструменти и народни облекла за ученически и читалищни състави. За проектите през следващата година ще разкаже Станимир Георгиев – основател и изпълнителен директор на фондацията. В края на неделната програма отново ще имаме среща с Ивелин Михайлов, автор и ръководител на проекта „Историческия парк“ в с. Неофит Рилски, който ще разкаже за реализираните планове и предстоящите събития по проекта.

Дните на XXIV-та конференция предлагат един истински празник на българознанието със значимите теми и автори в програмата, които разширяват и задълбочават представите ни за пътя на българите през вековете. Очакваме ви!

Даниела Василева, председател на Сдружението

За контакт: sdrujenieduhikultura@abv.bg

тел. 0878706498

Конференцията се провежда с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна