ПОКАНА за – Пролетни дискусии – Варна 2017

 

Plakat Културно-историческо наследствоПОКАНА

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА” организира VI Пролетни дискусии на тема „Културно-историческо наследство. Памет за рода и произхода”. Събитието ще се проведе на 22-23 април (събота и неделя) от 10,00 до 18,00 ч. в Арт салон на Радио Варна. В програмата участват изследователи от Варна, Пловдив, София, Добрич, Русе. В събота от 17 ч. представяме новата книга на д-р Весела Трайкова, гл. асистент в Института за исторически изследвания към БАН – „Ранното християнство, Юстиниан и Юстиниана прима”. Вниманието на авторката е насочено към важни извори за българската история и поглед към „историческата памет и нейната употреба”. Книгата ще бъде представена от издателя Петко Атанасов, който ще разшири темата с изследването си  „Драмата на ранната църква“.

С нови проучвания се включват Тодор Димов, археолог от Добрич, и изследователят на  древната Варненска цивилизация Светлозар Попов. Журналистът от Пловдив Александър Стойчев идва с проучването си „Скритото за историята на България в светлината на древните летописи „Джагфар тарих” и „Нариман тарих” и разкрива непознати страници от духовния път на българите през вековете, разпространението на богомилството в Русия. Петко Добрев от Силистра ще разгледа темата за богомилството според историческите извори. С голям интерес очакваме и участието на д-р  Веселина Антонова, гл. специалист в Русенския Държавен архив, която е един от най-добрите познавачи на българското Възраждане, автор на няколко книги за тази епоха. Тя ще разкаже проучванията си за семейството на легендарната Баба Тонка Обретенова, останала в паметта ни с думите: „Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв”.

Изследване и опазване на традициите е другото тематично направление в Пролетните дискусии. Д-р Росен Гацин представя своя  проект „Етнология на Северното Черноморие”, който обхваща селищата от нос Емине до с. Дуранкулак. Славян Стоянов и Дима Тодорова ще разкажат за българските шевици, техния произход и предназначението им в бита на българите през вековете. Предстои ни втора среща с екипа ученици от Хуманитарната гимназия във Варна, които под ръководството на своята учителка Елеонора Николова проучват и популяризират традициите в с. Аспарухово, Варненско. С първа проява от поредицата събития по повод 130-годишнината от рождението на големия български скулптор – варненецът Кирил Шиваров – в програмата ни участва изкуствоведът Румяна Иванова, изследовател на неговия живот и творчество. Акцент в Пролетните дискусии е представянето на книгата „Къщите говорят” в неделя от 11.00 ч., с участието на авторите Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров от Нов български университет. Книгата е богато илюстрирана и показва красотата на няколкостотин къщи от  София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и др., които са част от нашето архитектурно богатство. Особено интересно е, че тук са отразени съдбите на хората, свързани с историите на къщите, което прави разказа много жив и увлекателен. Водещ на представянето е Християн Облаков, автор на няколко книги за видни варненски архитекти и един от най-добрите изследователи в тази област. След това предстои дискусия на тема „Проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство – фактор в образователното и духовно развитие на българите“. Ще приключим конференцията с чудесния документален филм на БНТ „Родът на Апостола“, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

И тази година Пролетните дискусии събират утвърдени и интересни автори и теми, което ще задълбочи и разшири познанията ни за богатото българско културно-историческо наследство и неговия европейски принос. Очакваме ви!

За контакт: Даниела Василева, председател на Сдружението

тел. 0878706498; dangrafik@abv.bg